niedziela, 4 sierpnia 2013

Tarta z truskawkami

A gdyby tak lato trwało bez końca?
Tańczyć boso, w sukience. Chlapać się deszczem. Moczyć nogi w fontannie. Pić wino o czwartej nad ranem i patrzeć jak nadchodzi słońce. Jeść truskawki.



Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
pół kostki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany

Krem:
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
1 duże opakowanie serka homogenizowanego naturalnego (400 g)
3 łyżki cukru pudru
wyciśnięty sok z 1 cytryny

300 g truskawek

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Składniki na ciasto dobrze zagnieść. Wylepić formę do tarty (lub tortownicę) ciastem i ponakłuwać je widelcem. Piec ok. 25 minut. Wystudzić.

W tym czasie składniki na krem dokładnie zmiksować i wstawić do lodówki. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół.

Kiedy ciasto wystygnie, wyłożyć na nie przygotowany wcześniej krem oraz pokrojone truskawki.

Gotową tartę włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wszystko co dobre ma w końcu swój koniec, zresztą gdyby trwało zbyt długo, to pewnie by się znudziło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lato mogłoby jednak potrwać trochę dłużej, razem z truskawkami!

      Usuń
  2. jest prześliczna, wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję prześlicznie:) Smakuje również wspaniale, więc już się nie mogę doczekać, aż znów pojawią się polskie truskawki (chociaż to niemal rok czekania...)

      Usuń
  3. Ale piękne. Połówki truskawek wyglądają jak serduszka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...