środa, 28 sierpnia 2013

Krem z pieczonej papryki

Przyglądając się masowo zmieniającym się statusom facebookowym moich znajomych, przypominam sobie nieco głupiutkie powiedzenie: "Wszyscy, których znam zaręczają się, biorą ślub, mają dzieci, a ja tylko się upijam". To troszeczkę nieprawda - wcale się nie upijam. W moim kubku paruje orzechowa kawa, za oknem uparcie pada, a Luby śpi tuż obok. Wszystko na swoim miejscu. Bez pośpiechu.



Składniki:
(3 porcje)

5-6 czerwonych papryk
1 kubeczek jogurtu naturalnego (mały)
0,5 litra bulionu
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
tymianek
ostra papryka sproszkowana

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (bez termoobiegu). Paprykę umyć, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą z oliwek i posolić. Piec 35 - 40 minut.

Po upieczeniu przełożyć paprykę do foliowego woreczka. Woreczek związać i odłożyć na 15 minut, żeby odparzyć skórkę. Następnie obrać paprykę ze skórki.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec smażenia wcisnąć czosnek. Przełożyć cebulę z czosnkiem do garnka z bulionem i gotować przez kilka minut. Następnie dodać paprykę.

Po przestudzeniu dodać jogurt, przyprawy (do smaku) i zmiksować na krem. Podgrzać.

Zupę można zdobić jogurtem i świeżymi ziołami.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam zupy - kremy. Pieczona papryka ma tak wspaniały aromat, że zupa z pewnością była pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy krem. Takiej nie jadłam, chyba ze względu na proces obierania papryki. Chyba czas nadrobić zaległości,.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś tak bardzo włosko na Twoich zdjęciach. Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzanki do zup :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...