Składniki:
(3 porcje)
5-6 czerwonych papryk
1 kubeczek jogurtu naturalnego (mały)
0,5 litra bulionu
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
tymianek
ostra papryka sproszkowana
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (bez termoobiegu). Paprykę umyć, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą z oliwek i posolić. Piec 35 - 40 minut.
Po upieczeniu przełożyć paprykę do foliowego woreczka. Woreczek związać i odłożyć na 15 minut, żeby odparzyć skórkę. Następnie obrać paprykę ze skórki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec smażenia wcisnąć czosnek. Przełożyć cebulę z czosnkiem do garnka z bulionem i gotować przez kilka minut. Następnie dodać paprykę.
Po przestudzeniu dodać jogurt, przyprawy (do smaku) i zmiksować na krem. Podgrzać.
Zupę można zdobić jogurtem i świeżymi ziołami.
Smacznego!
Uwielbiam zupy - kremy. Pieczona papryka ma tak wspaniały aromat, że zupa z pewnością była pyszna. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem. Takiej nie jadłam, chyba ze względu na proces obierania papryki. Chyba czas nadrobić zaległości,.
OdpowiedzUsuńJakoś tak bardzo włosko na Twoich zdjęciach. Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzanki do zup :)
OdpowiedzUsuń