piątek, 16 sierpnia 2013

Bezy cynamonowe

- Chyba trochę szkoda, że dorastamy.
- Tak, wiem.
- Byłem wtedy taki szczęśliwy, a nawet o tym nie wiedziałem.
- Może teraz też jesteś szczęśliwy, tylko o tym nie wiesz.

Wróciłam do domu, na chwilę. Dom pachnie dzieciństwem, pachnie cynamonem.



Źródło przepisu: www.whiteplate.blogspot.com

Składniki:
6 białek
1,5 szklanki cukru pudru
pół szklanki cukru trzcinowego
pół łyżeczki cynamonu

Piekarnik rozgrzać do 110 stopni. Białka dobrze wymieszać z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 - 12 minut. Pod koniec ubijania dodać cynamon.

Piana powinna być bardzo sztywna.

Pianę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowywać ok. 5 cm przerwy między bezami, ponieważ podczas suszenia rosną.

Suszyć w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 1, 5 godziny (w zależności od piekarnika czas suszenia można wydłużyć do 2 godzin).

Bezy można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co połączone jest z cynamonem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonale to rozumiem - swego czasu cynamonu dodawałam nawet do wiejskiego serka!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...