środa, 21 sierpnia 2013

Ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą

Nie lubię marznąć w sierpniu, a ponure fakty wyglądają tak, że bezczelnie marznę.
Żeby poprawić sobie nastrój, sięgam po ostateczną broń - ciasteczka. Jeszcze ciepłe, wyciągnięte prosto z piekarnika - parzą w dłonie. A życie od razu staje się lepsze.



Składniki:
pół szklanki cukru brązowego
pół kostki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka mąki
1,5 szklanki płatków owsianych
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy (lub cukier waniliowy)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać jajko, miód, aromat waniliowy i dobrze ubić. Następnie dodać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie. Na końcu dodać posiekane orzechy i pokrojoną drobno czekoladę i połączyć z ciastem.

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni (z termoobiegiem, bez - temperaturę podnieść do 170 stopni).

Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować kilkucentymetrowe odległości - ciastka mocno rosną podczas pieczenia (za pierwszym razem wyszedł mi bardzo smaczne i bardzo płaskie ciasto, bo ciasteczka zlały się w jedno).

Piec przez ok. 15 minut.

Ciastka, kiedy są ciepłe są mięciutkie, ale twardnieją po wystudzeniu.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Aż ślinka leci na te ciasteczka^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego, niż ciacha owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne wyszły :) No i jak to ciasteczka owsiane, musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. 'Chodzą' za mną ostatnio takie domowe owsiane ciasteczka! Mi też bardzo się nie podoba marznięcie w sierpniu, już nawet gardło mam chore:( Muszę uraczyć się takimi pysznościami:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...