piątek, 30 sierpnia 2013

Pizza z salami i pomidorami

Są takie dni, gdy w domu jest za ciasno. Skóra przewraca się na drugą stronę, odsłaniając wszystkie końcówki nerwów. Świat przeszkadza. Dobrze, że można sobie wtedy przynajmniej zagnieść ciasto drożdżowe. Tak, ciasto drożdżowe powinno zostać prezydentem całego świata. Wtedy byłby pokój i spokój. I dużo dobrego jedzenia.



Składniki:

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli

Sos:
500 ml passaty pomidorowej
2 - 3 łyżki oleju
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
tabasco

Dodatki:
150 g mozzarelli tartej
50 g salami w plasterkach
1 pomidor

Drożdże wymieszać z połową wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawić zaczyn na ok. 30 minut, aż zacznie pracować. Do zaczynu dodać resztę wody, olej, sól i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę, przykryć czystą ścierką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 240 stopni.

Passatę z olejem zagotować i doprawić do smaku. Odstawić do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cieniutki placek i zawinąć brzeg. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Okrężnymi ruchami wysmarować ciasto sosem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 - 10 minut.

Po tym czasie na podpieczone ciasto z sosem wyłożyć ser i pozostałe dodatki. Wstawić do piekarnika na jeszcze 2 - 3 minuty, aż ser całkowicie się rozpuści.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. I u mnie ciasto drożdżowe pomaga rozładować negatywne emocje... Wytrwałości!

    Pizza prezentuje się smakowicie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i smakowicie wyglada, włoska kuchnia to jest to!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...