wtorek, 20 sierpnia 2013

Gulasz czeski

Słońce odmówiło współpracy. Powtarzając za parą staruszków, z pewnej uroczej piosenki: "Jesień idzie i nie ma na to rady".
Jest za to gulasz. I woreczek ze słodką papryką, przywieziony z Węgier. Od samego zapachu robi się cieplej.



Składniki:
500 g mięsa wieprzowego na gulasz
200 g surowego boczku wędzonego
2 cebule
3 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
2 łyżki mąki
1/3 szklanki zimnej wody

Mięso na gulasz pokroić na małe kawałki i obsypać obficie papryką, tak aby dokładnie je pokryć. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię lub do garnka z grubym dnem, podsmażyć na złoto (można dolać odrobinę oliwy do smażenia). Kiedy boczek się zarumieni, dodać mięso, zwiększyć ogień i podsmażać przez kilka minut, cały czas mieszając.

Cebule pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Dolać wody, tak, by przykryła mięso i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około godzinę, aż mięso zmięknie.

Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotującego się gulaszu. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut aż gulasz zgęstnieje.

Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie - z drożdżowym knedlikiem prawie czeskim).

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Na ogół nie przepadam za gulaszami, zaciekawiły mnie te drożdżowe knedliki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulasz i knedliki, super obiad :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...