- Ciasto!
A z lodówki śmieją się marchewki.
500 g marchwi
4 jajka
200 g drobnego cukru (1 szklanka)
300 g mąki (2 szklanki)
80 ml oleju (niecałe pół szklanki)
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jajka utrzeć z cukrem do białości, po czym dodać olej i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie połączyć suche składniki z masą jajeczną. Na końcu dodać startą marchew.
Piec ok. 1 godzinę w okrągłej formie o średnicy 26-28 cm.
Po wystudzeniu ciasto można ozdobić cukrem pudrem bądź lukrem.
Smacznego!
Uwielbiamy ciasto marchewkowe z moim M :)
OdpowiedzUsuń