sobota, 8 lutego 2014

Risotto alla milanese


Obrazek pierwszy: "stworzenie"
Zaparowane szyby w kuchni, na stole - otwarta butelka wina. Malutki płomyk ledwo daje radę podgrzać stojący nad nim rondelek. W jednej dłoni - drewniana łyżka, do której przykleiło się kilka ziarenek ryżu. W drugiej - kieliszek z winem (do tego nigdy nie wystarcza cierpliwości). W tle cicho gra muzyka. Masło i ser roztapiają się bezgłośnie. Długie, powolne mieszanie dobiegło właśnie końca. 
Obrazek drugi: "come here and love me" 
- Najlepsze na świecie, lepsze niż w Bolonii, a pamiętasz Bolonię i truskawkowe lody w parku?, gdzieś musimy wyjechać, najlepiej już teraz, od razu, tak Wiedeń będzie doskonały, ale to może jednak wiosną, jak będzie ciepło?, jeju, jakie to jest dobre, mogę więcej sera?, tak jak u Włochów, lepsze niż u Włochów, wiosną miało być Maroko, to może Wiedeń poczeka... najlepsze na świecie, jest więcej?
Obrazek trzeci: "nieumiarkowanie"
Lany poniedziałek przyszedł wcześniej, na dodatek w piątek. Kota się przeraziła taką ilością wody na podłodze w przedpokoju. Za to do prania ubrań w wannie gratis dołączyli ich właściciele. Ładne by były rzeczy, gdyby przyszedł nagły mróz i zrobił lodowisko w mieszkaniu.



Składniki (dla 2 osób):

1 filiżanka ryżu arborio
600-700 ml bulionu warzywnego
4-5 łyżek masła
1 mała biała cebula
1/2 szklanki białego wina
60 g startego parmezanu lub grana padano
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól
pieprz
kilka nitek szafranu

Cebulę pokroić drobno. Natkę posiekać. Przygotować bulion - przez cały czas powinien być gorący. Do bulionu dodać roztarte nitki szafranu. Masło (ok. 3 łyżek) rozpuścić w rondlu. Na wolnym ogniu zeszklić cebulę, następnie dodać ryż. Wymieszać dokładnie, aby każde ziarenko otoczyć tłuszczem. Następnie dodać wino i wymieszać.

Kiedy płyn wchłonie się, dodawać bulion - po jednej łyżce wazowej, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i zrobi sę miękki - dodać pozostałe masło i połowę sera. Wymieszać.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Pozostały ser podawać w osobnej miseczce i posypywać risotto na talerzu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...