czwartek, 26 września 2013

Tort vanilla & raspberry

- Czy naprawdę są dziś Twoje urodziny?
- Tak jest.
- Ach, więc przyjmij ode mnie najserdeczniejsze życzenia!
- Nawzajem.
Z powinszowaniem urodzin, Lubemu - ja. Baloniki. Klaun. Szaleństwo, śpiew i taniec. Hopsasa!




Składniki:

Biszkopt kakaowy:
źródło przepisu: www.mojewypieki.com

8 jaj
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2/3 szklanki kakao

Krem:
4 opakowania serka kanapkowego naturalnego (800 g)
1 i 1/4 kostki masła (250 g)
1 i 3/4 szklanki cukru
aromat waniliowy

Poncz:
1/2 szklanki zimnej wody
2 łyżki spirytusu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny

400 g malin

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (z termoobiegiem). Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce cukru. Następnie dodać kolejno żółtka, nie przestając miksować. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu, ciepły biszkopt w formie rzucić na podłogę z wysokości ok. 60 cm. Wstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Formę zdjąć po wystudzeniu ciasta.

Składniki na poncz wymieszać.

Masło, w temperaturze pokojowej, ubić na puszystą masę. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Następnie dodać serek i aromat waniliowy i ubijać, aż powstanie puszysty, jednolity krem. Gotowy krem wstawić do lodówki na ok. 30 minut, do lekkiego stężenia.

Wystudzony biszkopt pokroić na 3 blaty. Każdy blat nasączyć ponczem. Na nasączony blat wyłożyć połowę malin, 1/4 kremu i przykryć drugim blatem. Czynności powtórzyć i przykryć ostatnim blatem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Udekorować.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. to musiały być pyszne urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z takim tortem można i świętować bez okazji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny tort. Fajnie się prezentuje z tą posypką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest piękny!! Na przekroju też musiał świetnie wyglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny! A w szoku jestem jeżeli chodzi o skład biszkoptu. Muszę przetestować bez proszku, może mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...