środa, 18 września 2013

Pizza z fetą, szynką i pomidorem

"Ich bin ein Berliner", czyli Mary na gościnnych występach. 
Po pierwsze - trudno się biega, kiedy trzeba nieustająco biec pod górkę, nawet jeśli się akurat zawróci i biegnie tą samą trasą w drugą stronę. Po drugie - do muzyki wdzięcznie określanej "metalem" można tańczyć walca. Po trzecie - można zrobić krem z pianek Marshmallows i sprzedawać go w słoikach. Po czwarte - wszystko.
Niepotrzebna ławka, co się siada. Cudownie, czarownie, Kölsch i drożdżowe ciasto!




Składniki:

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
pół łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
3/4 łyżeczki soli

Sos:
350 ml passaty pomidorowej
1 łyżka oleju
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
płatki chilli

Dodatki:
100 g mozzarelli tartej
80 g sera feta z owczego mleka
50 g szynki w plasterkach
1 pomior


Drożdże wymieszać z połową wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawić zaczyn, aż zacznie pracować (ok. 30 minut). Po tym czasie do zaczynu dolać resztę wody, dodać olej, sól i mąkę. Zafnieść gładkie ciasto - powinno odchodzić od ręki. Uformować z ciasta kulę, przykryć czystą ścierką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 240 stopni (z termoobiegiem).

Passatę z olejem zagotować i doprawić do smaku. Odstawić do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cieniutki placek i zawinąć brzeg. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie posmaować sosem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie na podpieczone ciasto z sosem wyłożyć mozzarellę i pozostałe dodatki. Wstawić do piekarnika na kolejne 2 - 3 minuty.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja uwielbiam z fetą pomidorami i brokułami ( ew. szpinakiem). W ogóle lubię warzywne dodatki na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...