sobota, 10 sierpnia 2013

Apple pie

Miało być ciasto z wiśniami, ale skończyło się na jabłkach. Miało być 7 kilometrów, skończyło się na 4 i pół. Sobota miała być inną sobotą. No cóż.
Forma do tarty jest zdecydowanie moją ulubioną. Pokonała nawet uroczą foremkę do czekoladek, nie wspominając już o formie do muffin, czy tortownicy.
Jeżeli mam sprawiać, że świat będzie lepszym miejscem, zrobię to za pomocą ciasteczek. Ciasto ostatecznie też się nada.



Składniki:

Ciasto:
2 i pół szklanki mąki
3/4 kostki masła (150 g)
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
1 kg jabłek
1 łyżka masła
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto dobrze zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 
W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Wrzucić je do rondelka razem z masłem i cukrem i dusić przez 5 -10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać do jabłek cynamon i dokładnie wymieszać. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 nierówne części (około 1/3 i 2/3). Większą część ciasta rozwałkować na placek i wyłożyć dno i boki formy. Na wierzch wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka. Dokładnie skleić brzegi ciasta. Na koniec można ostrożnie ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu.

Piec ok. 40 - 45 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...