niedziela, 11 maja 2014

Risotto z cheddarem i szparagami




Comfort food w najlepszym wydaniu. Nie ważne co dzieje się niedobrze, można zawsze stanąć nad patelnią, uzbroić się w cierpliwość i mieszać, mieszać, mieszać... W ten sposób powolutku robi się lepiej, cieplej, spokojniej. I można iść dalej walczyć ze światem, robić to co najbardziej przerażające w życiu - życie.


Składniki (dla 2 osób):

1 filiżanka ryżu arborio
600-700 ml bulionu warzywnego
4-5 łyżek masła
1/2 szklanki różowego wina
100 g startego sera cheddar
10-12 zielonych szparagów
sól
pieprz

Szparagi umyć, obłamać końcówki i pokroić w plasterki.

Przygotować bulion - przez cały czas powinien być gorący. Masło (ok. 3 łyżek) rozpuścić w rondlu. Dodać ryż. Wymieszać dokładnie, aby każde ziarenko otoczyć tłuszczem. Następnie dodać wino i wymieszać.

Kiedy płyn wchłonie się, dodawać bulion - po jednej łyżce wazowej, od czasu do czasu mieszając. Po dodaniu całego bulionu, dodać szparagi. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i zrobi się miękki a szparagi ugotują - dodać pozostałe masło i połowę sera. Wymieszać.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostały ser podawać w osobnej miseczce i posypywać risotto na talerzu.

Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...