sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek migdałowo-różany


Przychodzi w życiu taki moment, który doskonale nadaje się do czegoś. I coś wypadałoby w takim momencie zrobić. Wprawdzie zawsze masz do wyboru - zaraz teraz lub zaraz potem. Na dodatek zwykle zaraz teraz jest mniej atrakcyjną opcją. Jednak czas dzielności szkodzi. Zamiast zadawać pytania z serii: Co robić, kiedy facet stawia opór, a ty nie chcesz być jeszcze zanadto wyzwolona? lub Na co komu dwie takie same skarpetki? trzeba czasem przejść do czynu.

Czyli co? No na przykład wylać takiemu delikwentowi wiadro zimnej wody na głowę. Niekoniecznie w Lany Poniedziałek, za to koniecznie z pretensją: A gdzie ja teraz taką śliczną wodę znajdę? Ewentualnie bić po mordzie, choć to może być już nieco zbyt radykalne. W kwestii skarpetek natomiast można obwiniać pralkę. Świnia zżera jak leci, po jednej z każdej pary. Im nowsze (i mniej dziurawe), tym lepsze.

Święta pełną gębą.



Źródło przepisu: Moje smaki życia, nr 4/2014

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)

Ciasto:
180 g mąki pszennej (typ 500)
40 g cukru
1/2 kostki masła (100 g)
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
szczypta soli

Krem:
250 g serka mascarpone
5 łyżek konfitury różanej
100 g zmielonych migdałów

Dekoracja:
3 różowe róże
białko z 1 jajka
cukier

Róże podzielić na płatki. Białko rozkłócić. Każdy płatek zanurzać w białku a następnie delikatnie pokryć cukrem. Pocukrzone płatki odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyschnięcia na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem). Schłodzone ciasto rozwałkować, dociąć do wielkości formy. Z resztek ciasta zrobić dekorację na brzegu. Ciasto przykryć folią i obciążyć fasolą. Piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię i fasolę i piec kolejne 15 minut bez obciążenia (aż ciasto się zarumieni). Wystudzić.

Składniki na krem lekko zmiksować (do połączenia składników). Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia (na ok. 30-45 minut). Przełożyć krem na wystudzony spód i udekorować płatkami róż.

Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...