piątek, 7 lutego 2014

Tarta curry

Różnimy się, to takie zwyczajne. Pierścionki, bitcoiny, wątróbka, przygody, kwestia wychowania kota, kwestia nakarmienia kota. Co dziś na śniadanie, na obiad, kolację?
Natchniona Krystyną Prońko, na cały głos wyśpiewuję: Jesteś mlekiem na całe chrupki... 





Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej (12%)
1/2 kostki masła (100 g)
1 łyżka curry
szczypta soli

Farsz:
1 mała pierś kurczaka
1 mała cebula
1 mała marchewka
3 plastry ananasa
1/2 papryki czerwonej
1/2 puszki fasoli czerwonej

Masa jajeczna:
125 g sera żółtego
2 jajka
1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
curry
słodka papryka mielona
sól
pieprz

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Składniki na ciasto zagnieść, wylepić foremkę do tarty (średnica 28-29 cm), nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.

Ser zetrzeć. Jajka roztrzepać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem, curry, papryką i gałką i wymieszać ze startym serem. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach) do masy jajecznej. Całość wymieszać.

Kurczaka umyć, pokroić w paski. Podsmażyć na patelni, z małą ilością oleju. Podczas smażenia doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Marchew zetrzeć na tarce (na większych oczkach). Fasolę odsączyć z zalewy.

Na podpieczony spód wyłożyć kurczaka, ananasa i fasolę. Posypać startą marchewką. Następnie ułożyć cebulę i paprykę. Na wierzch wylać masę jajeczną i dokładnie rozprowadzić.

Piec jeszcze 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dzień dobry
    Niestety nie znalazłam na strone adresu e-mail.
    Zapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...