środa, 29 stycznia 2014

Red Velvet Cake

Loteria z marzeniami. Duże łóżko odsunięte od ściany, po każdej stronie łóżka - mały wszechświat. Doniczki z bazylią, tymiankiem, miętą i melisą ułożone na parapecie. Symfoniczna orkiestra, najlepiej własna. Urodziny bez tortu i tort bez urodzin (albo bez urodzinowego gościa specjalnego).

Sto lat wszystkim!




źródło przepisu: www.mojewypieki.com

Składniki: 

Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/4 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 ml czerwonego barwnika w płynie

Krem:
600 g serka kremowego naturalnego (typu Philadelphia, Twój Smak)
1 kostka masła (200 g)
1 1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce jajka roztrzepać widelcem i wymieszać z olejem, maślanką i barwnikiem. Suche składniki przelać do mokrych i mieszać widelcem na gładką masę. 

Gotowe ciasto podzielić na dwie części.

Do szklanki wlać połowę octu i dodać połowę sody. Wymieszać (powstanie piana). Pianę wlać do jednej części ciasta, wymieszać, przełożyć do tortownicy i piec przez ok. 30 minut (do "suchego patyczka"). Kiedy jeden placek będzie gotowy, zrobić to samo: drugą połowę octu wymieszać z połową sody a następnie dodać do pozostałego ciasta. Wymieszać, przełożyć do tortownicy i upiec drugi placek. Ostudzić.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ucierając. Na koniec dodać wanilię, serek i dokładnie zmiksować. Gotową masę włożyć na ok. 30 minut do lodówki (do lekkiego stężenia).

Wystudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu. Wierzch wysmarować kremem. Na krem na wierzchu można wysypać okruchy ciasta. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...