sobota, 11 stycznia 2014

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Przybywa książę z bajki, obowiązkowo na lśniącym rumaku i w czarnej zbroi (a może odwrotnie). W jednej ręce - torba wypchana zakupami. W drugiej - doniczki z bazylią.
- Możesz wybrać, którą chcesz unicestwić!
- Tą, a może tą, albo nie...
Trzy dni później:
- To jednak tą!
Triumf i pesto.



Składniki:
Liście z 1 krzaczka bazylii
4 łyżki stołowe ziaren słonecznika
3 ząbki czosnku
60 gram sera gouda
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
sól
pieprz

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze (tak, żeby pozostały widoczne drobinki). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do słoiczka, na wierzch wylać ok 1 łyżki oleju. Przechowywać w lodówce. Podawać na zimno (po podgrzaniu może zgorzknieć) z makaronem, kanapkami, mięsem itp.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...