Są takie, kiedy nie ma czasu nawet na oddychanie, nie mówiąc już nawet o jedzeniu, uśmiechnięciu się lub zatrzymaniu. Ale dziś nie jest taki dzień.
Są jeszcze i takie, kiedy radość przyćmiewa wszystko i wszystkich i troszeczkę głupkowato, ale bardziej szczęśliwie tańczy się i krzyczy na skrzyżowaniach ulic, że świat jest najpiękniejszy na świecie. Ale dziś nie jest taki dzień.
źródło przepisu: www.beawkuchni.com
Składniki: (2 porcje)
500 g cebuli (waga po obraniu)
3 łyżki oleju z pestek słonecznika
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka mąki
200 ml białego wina
600 ml bulionu warzywnego
tymianek
sól
pieprz
bagietka
ser mozzarella (starty)
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki (krążki). Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją na średnim ogniu przez ok. 30 minut (aż się skarmelizuje). Mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.
Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut. Dodać wino, dokładnie wymieszać a następnie gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Dodać bulion, tymianek i gotować zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut. Doprawić pieprzem i solą.
Bagietkę pokroić na niewielkie kromki, posypać startym serem i piec przez 7-8 minut w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (aż ser się zarumieni i rozpuści). Gotowe grzanki posypać tymiankiem.
Zupę przełożyć do miseczek, na wierzch położyć gorące grzanki. Podawać od razu.
Smacznego!
Doooobry przepis! Robię bardzo podobnie, czasami dodam mąkę, czasami nie, jeśli wolę bardziej klarowną. Jak mam czas i bulion to dam a jak nie, to na samej wodzie i też jest ok ;) cudowna zupa: kojąca, smaczna, tania ;)
OdpowiedzUsuń