wtorek, 14 stycznia 2014

Francuska zupa cebulowa

Są takie dni, kiedy cały dzień siedzi się w piżamie, bez celu snuje się po mieszkaniu i ostatecznie - kończy się w łóżku, wyjadając Nutellę łyżką ze słoika i nienawidząc świata. Ale dziś nie jest taki dzień.
Są takie, kiedy nie ma czasu nawet na oddychanie, nie mówiąc już nawet o jedzeniu, uśmiechnięciu się lub zatrzymaniu. Ale dziś nie jest taki dzień.
Są jeszcze i takie, kiedy radość przyćmiewa wszystko i wszystkich i troszeczkę głupkowato, ale bardziej szczęśliwie tańczy się i krzyczy na skrzyżowaniach ulic, że świat jest najpiękniejszy na świecie. Ale dziś nie jest taki dzień.





źródło przepisu: www.beawkuchni.com

Składniki: (2 porcje)
500 g cebuli (waga po obraniu)
3 łyżki oleju z pestek słonecznika
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka mąki
200 ml białego wina
600 ml bulionu warzywnego
tymianek
sól
pieprz
bagietka
ser mozzarella (starty)

Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki (krążki). Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją na średnim ogniu przez ok. 30 minut (aż się skarmelizuje). Mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.

Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut. Dodać wino, dokładnie wymieszać a następnie gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Dodać bulion, tymianek i gotować zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut. Doprawić pieprzem i solą.

Bagietkę pokroić na niewielkie kromki, posypać startym serem i piec przez 7-8 minut w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (aż ser się zarumieni i rozpuści). Gotowe grzanki posypać tymiankiem.

Zupę przełożyć do miseczek, na wierzch położyć gorące grzanki. Podawać od razu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Doooobry przepis! Robię bardzo podobnie, czasami dodam mąkę, czasami nie, jeśli wolę bardziej klarowną. Jak mam czas i bulion to dam a jak nie, to na samej wodzie i też jest ok ;) cudowna zupa: kojąca, smaczna, tania ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...