Patriotyzm w całej Polsce wylewa się bokami. Czasem nawet troszeczkę prawym uchem. Lewe trzyma się jako tako. Albo odwrotnie.
Arthur Eddington, nagabnięty pytaniem: 'Ile osób rozumie, co pan pisze?', odparł bez wahania: 'Jakieś siedem'.
W nocy skrada się mróz. Idzie zima, a hel jest najbardziej samotnym pierwiastkiem na świecie.
Na Dzień Niepodległości: biało-czerwone ciasto. Przepis wygrzebany z maminej szuflady. Teoretycznie na szarlotkę, ale jabłka w cieście są przecież zbyt amerykańskie. A Kota jest Prawdziwym Polakiem, więc stanęło na wiśniach.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
500 g wiśni drylowanych
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Jeśli wiśnie są mrożone rozmrozić je, zasypać 2 łyżkami cukru i poczekać aż puszczą sok. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Składniki na ciasto zagnieść szybko. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Wylepić formę ciastem (można 1/4 ciasta odłożyć i zrobić na wierzchu dekoracyjną 'kratkę' lub wylepić boki wysoko i zawinąć je na nadzienie, jak u mnie).
Odlać sok z wiśni. Wyłożyć owoce na ciasto, na wierzch wysypać posiekaną czekoladę. Posypać przyprawą do piernika i zawinąć brzegi ciasta.
Piec przez ok. 40 minut.
Smacznego!
Ale piękniak odziany we flagę :D a ciasto patrząc po składnikach na pewno pyszne...
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto i uroczy kot.
OdpowiedzUsuńkot czadowo wyszedł! ciacho też!
OdpowiedzUsuńJa poproszę zamiast kawałka ciasta tego kotka do pogłaskania :)
OdpowiedzUsuń