wtorek, 12 listopada 2013

Rustykalne ciasto z wiśniami i białą czekoladą

Patriotyzm w całej Polsce wylewa się bokami. Czasem nawet troszeczkę prawym uchem. Lewe trzyma się jako tako. Albo odwrotnie.
Arthur Eddington, nagabnięty pytaniem: 'Ile osób rozumie, co pan pisze?', odparł bez wahania: 'Jakieś siedem'.
W nocy skrada się mróz. Idzie zima, a hel jest najbardziej samotnym pierwiastkiem na świecie.
Na Dzień Niepodległości: biało-czerwone ciasto. Przepis wygrzebany z maminej szuflady. Teoretycznie na szarlotkę, ale jabłka w cieście są przecież zbyt amerykańskie. A Kota jest Prawdziwym Polakiem, więc stanęło na wiśniach.





Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Nadzienie:
500 g wiśni drylowanych
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Jeśli wiśnie są mrożone rozmrozić je, zasypać 2 łyżkami cukru i poczekać aż puszczą sok. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Składniki na ciasto zagnieść szybko. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Wylepić formę ciastem (można 1/4 ciasta odłożyć i zrobić na wierzchu dekoracyjną 'kratkę' lub wylepić boki wysoko i zawinąć je na nadzienie, jak u mnie).

Odlać sok z wiśni. Wyłożyć owoce na ciasto, na wierzch wysypać posiekaną czekoladę. Posypać przyprawą do piernika i zawinąć brzegi ciasta.

Piec przez ok. 40 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ale piękniak odziany we flagę :D a ciasto patrząc po składnikach na pewno pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne ciasto i uroczy kot.

    OdpowiedzUsuń
  3. kot czadowo wyszedł! ciacho też!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poproszę zamiast kawałka ciasta tego kotka do pogłaskania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...