Kochać trzeba, bo tak normalnie to się nie da żyć.
Godzina 2 w nocy, wyjmuję szarlotkę z piekarnika. Włosy przesiąkły zapachem cynamonu. "Mogę kawałeczek?" pyta Luby. O takiej porze jeść już nie wypada, ale jabłka to przecież rośliny, więc szarlotka liczy się jako sałatka.
Kochać trzeba, bo tak normalnie to po co?
źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g cukru
75 g zimnego masła
3 żółtka
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Nadzienie:
1 kg jabłek
25 g cukru
1 łyżka przyprawy do szarlotki (lub 1 łyżeczka cynamonu)
Beza:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na dużą patelnię, dodać cukier i przyprawę, podlać wodą. Smażyć przez kilka minut, aż jabłka zmiękną i będą się rozpadać. Od czasu do czasu mieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Mąkę z masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawami rozetrzeć, aż powstaną drobne grudki ciasta. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Można dodać pół łyżki zimnej wody, jeśli składniki nie będą się chciały połączyć. Wstawić ciasto na kilka minut do lodówki.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmarować grubą warstwą masła. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką (inaczej będzie się mocno kleić). Przełożyć ciasto do formy - brzeg powinien mieć ok. 2 cm wysokości. Podziurkować ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Po dodaniu cukru, miksować jeszcze przez 2-3 minuty, dodając mąkę ziemniaczaną. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć bezę na jabłka i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez kolejne 25 minut. Wyjąć i przestudzić.
Smacznego!
Dobrego ciasta nigdy nie odmawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z bezą :) Rzadko je robię, bo zjadłabym sama wszystko :)
OdpowiedzUsuń